Som kvinde i et ’mandefag’

Annemette Viborg 19 år gammel og er smedlærling hos BEMA A/S i Hammelev.

Det har ikke været en selvfølge i familien at arbejde i industrien, men hendes farfar var smed. Hun fik lov til at komme med på værkstedet og prøve at svejse – og det var første gang sammen med ham, at Annemette fik smag for branchen.

Hvorfor smed?

De boglige fag har aldrig tiltalt Annemette – hun ville hellere være praktisk og bruge sine hænder i sit arbejde. Og så har hun altid været fascineret af metaller og af at svejse, så smed uddannelsen virkede som det naturlige valg: ”Resultatet som man hurtigt får ud af det, ved at svejse to stykker jern sammen til et produkt, er tilfredsstillende for mig. ”

Selvom Annemette er godt tilfreds med at have titlen som smed, så er der gode muligheder for at bygge videre på uddannelsen, som skal overvejes: ”Jeg ved ikke, om jeg vil læse videre – den tager jeg på et senere tidspunkt. Jeg vil gerne bruge uddannelsen som springbræt på et senere tidspunkt, men lige nu vil jeg gerne holde fokus på min nuværende uddannelse og færdiggøre den. ”

Fordomme

Det kan være lidt af en udfordring at være kvinde i smedebranchen: ”Jeg var meget nervøs den første måneds tid og jeg var sikker på, at de tænkte noget om mig, fordi jeg er en lille spinkel kvinde, når de selv var mænd med smedeerfaring og stærke arme. ”

I BEMA A/S har hun hverken oplevet diskrimination eller andet ubehageligt på arbejdspladsen og fordomme fra omgivelserne har heller ikke fået Annemette til at fortryde sit valg. ”Der er da også mange der har stillet spørgsmålet om, hvorfor jeg dog vil være smed. De kan ikke se det sjove i sorte negle og et hårdt miljø.

Annemette har nu været lærling hos BEMA A/S i et år indtil videre. Hun synes det er rart, at der også er andre kvinder at møde i hendes smedeforløb. Hun forklarer: ”Man kan jo aldrig vide sig sikker på, om der er andre kvinder på forløbet, mens man selv er i gang. Det blev jeg overrasket over, at der var. Jeg har det også godt med at arbejde blandt mænd, så det jeg har ingen kvaler med at fortsætte. ”

 

Artiklen er produceret i samarbejde med Haderslev Erhvervsråd. 

Annemette Viborg er ansat hos en af Haderslev Erhvervsråds medlemmer.

Særligt tak til BEMA A/S.